Prijelom navikularne kosti

Fractura ossis navicularis
Fractura ossis navicularis
Fractura ossis navicularis
Fractura ossis navicularis

Definicija:

Prijelom navikularne kosti ili fractura ossis navicularis je najčešći od svih prijeloma kostiju ručja i sreću se u oko 85% slučajeva.

Etiopatogeneza:

Ovaj prijelom nastaje kod mlađih osoba pri padu na jako ispruženu šaku. U starijih osoba ozljeda uzrokuje fracturu radii loco tipico jer je distalni dio radijusa tačka najmanjeg otpora.

Klinička slika:

Kod frakture navikularne kosti javlja se bolna osjetljivost i otok u ručnom zglobu odmah ispod stiloidnog nastavka radijusa (anatomska jamica). Javljaju se bolovi pri pokretima u ručnom zglobu. Kod perkusije čekićem ili prstom na glavicu III metakarpalne kosti pri položaju imamo flektirane prste. Kod radijalne abdukcije ručnog zgloba javlja se bolna osjetljivost. Povrijeđena osoba ne može da stegne šaku u potpunosti.

Svi ovi simptomi nisu tipični i obično se misli na kontuziju ručnog zgloba. Zato treba učiniti RTG, međutim, ni tada se ne treba vidjeti frakturna pukotina. Ako se napravi kontrolni RTG za dvije nedjelje, zbog resorpcije u području prijeloma, vidimo frakturnu pukotinu.

Dijagnoza:

  • klinička slika
  • RTG u dva pravca
  • Specijalni polukosi RTG snimak za navikularnu kost pod uglom od 45 stepeni

Liječenje:

Ako se sumnju na ovu frakturu postavi se imobilizacija, a zatim kontrolni RTG za 2 -3 tj. Najbolje hiruško liječenje (osteosinteza), jer imobilizacija traje dugo, oko 6 nedjelja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.