Vrste granuloma

Granulom
Granulom
Granulom
Granulom

Sarkoidni tip
Nepoznata etiologija i patogeneza. Zahvaćeni medijastialni i bronho-pulmonalni limfni čvorovi, pluća, jetra, slezena, koštana srž, koža… Granulomi su gradjeni od epiteloidnih stanica, orijaških i limfocita, a nikada nema nekroze. Iste su veličine i starosti i istog celularnog sastava. Tendenca konfluiranju.

TBC tip
TBC hronična bolest karakterizirana granulomom sa kazeoznom nekrozom u centru oko koje su epiteloidne stanice i L orijaške. Može biti i bez nekroze i taj oblik se zove epiteloidno ćelijski ili trvrdi.

Leproidni tip
Kod dobrog imuniteta imamo tuberkuloidnu formu sa granulomima isit kao kod TBC.

Lues tip
U tercijarnom stadiu stvara se guma sifilitikum. Veća je od TBC granuloma, a u nekrotičnom centru se uočavaju krvni sudovi, vezivo, obrisi stanica. Okolo su epiteloidne stanice L orijaške,  još perifernije vezivo i limfociti i plazma stanice.

Retikuloćelijski tip
Javlja se kod bolesti mačijeg ogreba, tularemije i limfogranuloma venerum. U centru gnojna apscedirajuća upala okružena nezrelim histiocitima koji se pretvore u epiteloidne stanice, a ove se palisadno redaju.

Rematski tip
Nastaje nakon angine tonsilaris izazvane β hemolitičkim streptokokom u sklopu reumatske groznice (dvije do četiri nedelje) dodje do poliarteritisa, miokarditisa i endokarditisa. U miokardu se stvore Ašofljevi čvorovi. Oni nastaju fibrinoidnom nekrozom kolagenih vlakana oko krvnog suda, nakupljaju se histiociti ili makrofazi tvz. Aničkove ćelije u početku, rijetko, leukociti a kasnije limfociti. Na kraju se granulom pretvori u vezivni ožiljak resorpcijom nekroze i umnožavanjem veziva.

Reumatoidni tip
Nastaju kod reumatoidnog artritisa u zglobu ali i u potkožnom tkivu oko zgloba. U početku je sinovia prožeta limfocitima i plazmocitima. Limfociti tvore germinativne centre u kojima se stvaraju reuma faktori (IgE, IgM) tj. auto-antitijela koja se u zglobnoj tečnosti vežu sa antitijelima u komplekse koji dovode do aktivacije komplementa. Posljedica je povećanje permeabiliteta, pojava granulocita (leukociti i sincicijalne ćelije) koje tokom fagocitoze kompleksa oslobadjaju lizozome, aktiviraju proteaze koje razgradjuju inhibitore kolagenaze u sinovijalnoj tečnosti pa kolagenaze erodiraju zglobnu hrskavicu. U nju urastu mezenhim, sinovijalne ćelije i mladi krvni sudovi. Takvo tkivo nazivamo PANUS.

Strano tijelo
Oko stranog tijela nakupe se makrofazi koji ga fagocitiraju ako je maleno i pri tome se oslobode lizozomi što provocira upalnu reakciju uz jako tkivno oštećenje i proliferaciju fibroblasta.

Rinoskleroma tip
U hroničnoj fazi upale izazvane Klebsijelom rinoskleromatis dodje do stvaranja granulomskog tkiva gradjenog od limfocita, plazmocita, Mikulić makrofaga pjanušave citoplazme s uzročnikom koje na kraju sklerozira.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.