Vakcina protiv raka dojke uspješna

Vakcina protiv raka dojke
Vakcina protiv raka dojke
Vakcina protiv raka dojke
Vakcina protiv raka dojke

Američki naučnici uspjeli su da naprave vakcinu protiv veoma rasprostranjenog oblika raka dojke tzv. duktalnog raka “in situ”. U studiji američkih naučnika sa univerziteta u Pensilvaniji objavljenoj u naučnoj reviji “Žurnal imunoterapije” iznijeti su veoma ohrabrujući rezultati postignuti ubrizgavanjem ove vakcine kod ukupno 27 žena oboljelih od raka dojke.

Klasičnom metodom vađenja krvi uzeti su uzorci bijelih krvnih zrnaca oboljelih žena, a potom su laboratorijskim putem kancerogene ćelije bile potvrgnute “napadu “uzorcima bijelih krvnih zrnaca”.

Svaka pacijentkinja je potom četiri puta u toku jedne nedelje bila vakcinisana dozom. Krajem druge sedmice od početka tretmana, pacijentkinje su operisane kako bi bili odstranjeni tragovi bolesti.

Naučnici su poslije vakcinacije uporedili rezultate prije i poslije tretmana i konstatovali da pet pacijenta, odnosno 20 odsto njih, nije imalo više nikakve vidljive znakove bolesti, dokaz da je njihov imuni sistem uspio da eliminiše tumore.

Od ostalih 22 pacijentkinja, njih 11 je uspjelo da eliminiše štetne proteine, a dvije su uspijele da za 20 odsto smanje prisustvo štetnih molekula. Ova metoda je obećavajuća, a rezultati studije pokazuju da uspješnost vakcinacije zavisi od prije svega dobre dijagnostike, navedeno je u studiji.

Autori studije navode da bi vakcina trebalo da bude dijelotvorna najmanje četiri godine.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.