Bronhiektazije

Bronhiektazije
Bronhiektazije
Bronhiektazije
Bronhiektazije

Oboljenje bronha u kome dolazi do oštećenja sluzokože, mišićnog i fibroznog sloja pa čak i hrskavice sa deformacijom i proširenjem bronha. Proširenja su:

 • cilindrična (ampularna) kod poodmaklih slučajeva,
 • nepravilna (sakulusna), varikozna, pseudocistična.

Mogu biti kongenitalne i cistične, lokalne ili difuzne. U razvoju bronhiektazija učestvuju mnoga oboljenja: pertusis, morbili, pneumonija, strano tijelo, atelektaza, oboljenja gornjih disajnih puteva, recidivirajući bronhitis, recidivirajuće pneumonije. Smatra se da postoji i izvjesna predispozicija za razvoj bronhiektazija. Lezije su najčešće na donjim lobusima.

Klinička slika:

Kašalj je uporan, vlažan sa obilnom sekrecijom, najjači je ujutro. Kod odmaklih slučajeva javlja se bljedilo, mršavost i izgled hroničnog bolesnika. Povišena tjelesna temperatura se javlja kod sekundarnih infekcija. U fizikalnom nalazu auskultatorno čuju se bronhogeni strugani šušnjevi. Radiološki: naglašen hilarni crtež, trakasta, neintenzivna i nejasno ograničena zasjenjenja. Za dijagnozu je potrebna bronhografija kojom se prikazuje lumen, proširenje i deformitet bronha.

Terapija:

Je antibiotska prema antibiogramu, nakon analize sputuma, kontinuirana – 6 sedmica ili diskontinuirana – nekoliko dana, posturalna drenaža i klimatsko liječenje, te operativna.

1 Comment

 1. Prepisati ću Vam nalaz i mišljenje nakon obavljenog MSCT pregleda;
  U plućnom parenhimu ne vidi se sekundarnih patoloških depozita.
  U oba plućna krila, intraparenhimnio i subpleuralno, vide se multiple male cistične (do 17mm), pravilnih i tankih stijenki, kroz koje nesmetano prolaze vaskularne strukture, prisutne su i blage varikozne bronhiektazije u svim režnjevima oba pluća – nalaz radiomorfološki odgovara limfocitnom intersticijskom pneumonitisu (koji je često dio autoimunih poremećaja.
  Želim naglasiti da sam taj pregled obavio u sklopu pretraga kod otkrivenog raka prostate. Ujedno sam obavio i scintigrafiju skeleta koja je OK. Ostali dijelovi tijela su OK. Kod prostate navodim nalaz: Prostata je blago uvećana (5.1×4.2×5.1 cm) blago se utiskuje u dno mokraćnog mjehura; seminalne vezikule su hipertrofične. Kako sam naručen kod urologa tek za mjesec dana, iskreno sam u panici da se vrag nije proširio i na pluća. Hvala Vam na svakom savijetu!
  Mario Ukušić Poreč 098 791 306

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.