Prvorotke se porađaju dva i po sata duže

Trudnoća
Trudnoća

Žene koje danas rađaju prvo djete u prosjeku su dvije i po godine starije nego prvorotkinje prije 50 godina, tvrde naučnici američkog Instituta za zdravlje i razvoj djece.

Istraživanje

Oni su uporedili podatke o 39.491 porođaju u periodu od 1959. do 1966. sa 98.359 porođaja u periodu od 2002. do 2008. i otkrili da u današnje vrijeme porođaj u prosjeku traje dva i po sata duže.

Prvorotke danas imaju više kilograma, pa im je prosječan indeks tjelesne mase (BMI) 29,9, dok je 60-tih bio oko 26,3. Takođe, one mnogo češće uzimaju medicinske terapije koje će im olakšati porođaj.

Prije 50 godina tek je oko četiri odsto žena uzimalo epiduralnu anesteziju, dok danas to isto čini oko 55 odsto budućih majki.

“Neke od razlika nastale su kao posljedica medicinske promjene porođajne prakse, a duži porođaj ne znači ništa loše za zdravlje djeteta i majke”, kaže profesor ginekologije sa Univerziteta u Juti (SAD).

Prosječno trajanje porođaja za prvorotke kreće se između 12 do 14 sati, a zahvaljujući medicinskom napretku danas je mnogo veća šansa preživljavanja novorođenčadi sa zdravstvenim komplikacijama.

Izvor: 24Sata.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.