Otkrivena molekula za duži životni vijek

Otkrivena molekula za duži životni vijek
Otkrivena molekula za duži životni vijek
Otkrivena molekula za duži životni vijek
Otkrivena molekula za duži životni vijek

Ako još niste čuli za Buckminsterfuleren, vrijeme je da doznate o čemu se radi jer upravo bi nam ove molekule mogle značajno promijeniti život. Naime, riječ je o molekulama koje se sastoje od 60 atoma ugljika, sliče sferičnoj verziji Fullerove geodetske kupole, a dugo se vremena pretpostavljalo da bi mogle biti korisne.

Prvi su puta otkrivene još 1985. u laboratorijima Sveučilišta Rice u Houstonu. Međutim, prije nekoliko godina, znanstvenici francuskog Sveučilišta Paris Sud pokrenuli su istraživanje o potencijalnoj štetnosti koju bi molekule mogle imati ako ih sisavci pojedu. Da bi to provjerili, hranili su tri različite grupe štakora. Prva je grupa bila kontrolna, drugoj su uz normalnu prehranu davali i maslinovo ulje, a trećoj maslinovo ulje i malene količine Buckminsterfulerena.

Dobiveni rezultati, koje su prošlog tjedna objavili u časopisu Biomaterials, iznenadili su i znanstvenike. Kontrolna grupa imala je životni vijek od 22 mjeseca, grupa s maslinovim uljem 26 mjeseci, a “Buckminster grupa” – 42 mjeseca, prenosi Gizmodo.

Istraživači su zaključili da je riječ o smanjenju oksidativnog stresa koji dovodi do oštećenja stanica. Posljedice oštećenja su višestruke, od ubrzanog procesa starenja organizma (preuranjeno starenje stanica), nastanka raznih kroničnih i malignih bolesti do izazivanja smrti stanica. Doduše, znanstvenici upozoravaju i da ne treba započeti sa slavljem jer riječ je o jednoj jedinoj studiji i potrebno je još puno istraživanja prije nego počnemo masovno koristiti maslinovo ulje s Buckminsterfulerenom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.