Policistična bolest bubrega

Policistična bolest bubrega
Policistična bolest bubrega

Definicija

Poiicisticna bolest bubrega nasljedna je bilateralna i progresivna bolest.

Etiologija

Prenosi se autosomno dominantno te bolest završava hroničnom bubrežnom insuficijencijom tako da otprilike 5% bolesnika na hroničnoj dijalizi ima policističnu bolest bubrega.

Patogeneza

Bolest je nasljedna, bubrezi su ispunjeni cistama različitih veličina koje nastaju u području korteksa i medule bubrega zbog nasljednih poremećaja u formiranju bubrežnih kanalića. Često se uz ciste bubrega mogu naći i ciste jetre, gušterače, a u manjega broja bolesnika i aneurizme moždanih arterija.

Klinička slika

Policistična bolest bubrega
Policistična bolest bubrega

Bolest je u mladosti obično asimptomatska, često se dijagnosticira slučajno na sistematskom pregledu s pomoću ultrazvuka. Simptomi se obično pojavljuju u četvrtom desetljeću ili kasnije s pojavom bolova u bubrežnim ložama zbog povećanja bubrega. Može se pojaviti makrohematurija, a česte su infekcije i nefrolitijaza. Kamenci ili ugrušci izazivaju jake bolove tipa kolika. U fizikalnom pregledu bolesnika mogu se palpirari povećani bubrezi i dijagnosticirati arterijska hipertenzija. Od komplikacija su česte infekcije, hipertenzija, subarahnoidalna krvarenja zbog rupture intrakranijalnc aneurizme.

Dijagnoza

U anamnezi se dobiju podatci da neki članovi obitelji također imaju policističnu bolest, klinički pregled bolesnika obično otkriva povećane bubrege, a često je povećana i jetra. U urinu se često nalazi leukociturija zbog infekcije, hematurija, proteinurija može biti prisutna i obično nije značajan nalaz, a urinokulture su često pozitivne na gram negativne bakterije. Karakterističan je nalaz ultrazvuka kojim se dijagnosticiraju ciste bubrega i jetre. Urografija također može biti dijagnostička, gdje se prikažu povećani bubrezi s deformiranim nakapnicama.

Liječenje

Liječenje se sastoji u primjeni antibiotika u slučaju infekcije te u liječenju hipertenzije. Hirurško liječenje ili punkcija cista primjenjuje se kad su ciste veće tako da utječu naotjecanje urina kroz uretere. Hronična bubrežna insuficijencija u završnoj fazi bolesti liječi se postupkom dijalize.

Literatura

1. Brenner BM ur. Brenner s & Reccor s The kidnev. 7. izd. New York: Elsevier; 2007.

2. Wilcox CS, Ticher CC. Handbook of nephrologv and hvpercension. 5. izd. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins; 2006.

3. Johnson RJ, FeehallvJ, ur. Comprehensive clinical nephrologv. 2. izd. Edinburhg: Mosby; 2003.

4. Greenberg A. Primer on kidnev diseases. 4. izd. Philadelphia: Saunders; 2005.

2 Comments

  1. Imam dve ciste u bubregu 5+2 cm,urolog je rekao da se punkcija ne radi ? kako ne bi ostetili krvne sudove.Jedina opcija je hirurška intervencija,medjutim imajući u vidu veličinu bubrega kod žene,pitam šta činiti.Lekova za hipertenziju pijem gomilu.
    Plašim se da ciste ne naprave veću štetu od hipertenzije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.