Lijek za artritis liječi ćelavost!

Ćelavost
Ćelavost

Pacijentu koji sedam godina nije imao niti jedne dlake na tijelu zbog alopecije, kosa je narasla u roku od osam mjeseci. Svima koji nemaju kosu lijek za ćelavost samo je nedostižan san. Svi dosadašnji pokušaji njegova pronalaska uglavnom su završavali na tome da se spriječi daljni gubitak kose, no niti jedan nije bio toliko učinkovit da bi počela rasti nova kosa.

Ćelavost
Ćelavost

No, na Univerzitetu Yale napravljen je novi pionirski tretman koji bi svima koji imaju problema s ćelavosti ili alopecijom mogao dati novu nadu pa i izliječenje, objavio je Huffington Post.

Naime, naučnici s Yalea uspješno su, uz pomoć lijeka za artritis, postigli da 25-godišnjem muškarcu koji je bio posve ćelav i bez dlaka po tijelu ponovo narastu, kosa, trepavice i ostale dlake.

Naučnici su lijek tofacitinib citrat dali pacijentu koji je patio od autoimune bolesti alopecija universalis zbog koje je bio posve ćelav i bez dlaka po tijelu. U roku od osam mjeseci potpuno su mu narasle kosa i brada koje nije imao sedam godina.

‘Rezultat je upravo onakav kakvom smo se nadali i predstavlja velik korak naprijed u liječenju oboljelih od ove bolesti’, rekao je dr. Brett A. King, profesor dermatologije na Yaleu i autor studije koja je objavljena u posljednjem broju stručnog časopisa Journal of Investigative Dermatology

Taj pacijent, čije ime nije poznato, bolovao je, osim od alopecie universalis, i od psorijaze, a lijek tofacitinib koji su mu dali autori istraživanja odobren je od Američke agencije za lijekove i hranu za liječenje reumatoidnog artritisa, no prethodno je u ispitivanjima na laboratorijskim miševima uspješno bio korišten za liječenje alopecije i psorijaze.

U svakom slučaju, rezultat je fascinantan: od potpune ćelavosti u početku liječenja došlo je do toga da je vlasište, nakon osam mjeseci liječenja, bilo prekriveno gustom plavom kosom, a ponovo su narasle i brada, trepavice i ostale dlake po tijelu bez kojih je pacijent bio godinama.

Pacijent je uzimao 10 mg tofacitiniba dnevno tokom dva mjeseca, a zatim još po 15 mg lijeka tokom iduća tri mjeseca da bi nakon ukupno osam mjeseci dobio sve ono što je izgubio sedam godina ranije, prenosi dnevnik.hr. Pozitivno je i to što je pacijent izjavio da nije imao nikakvih neželjenih nuspojava, a ni laboratorijski testovi nisu pokazali da je došlo do bilo kakvih anomalija. Što se tiče psorijaze, kažu da lijek djeluje kod nekih oblika te bolesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.