Osnovano udruženje oboljelih od subakutnog sklerozirajuceg panencefalitisa

Subakutni sklerozirajući panencefalitis
Subakutni sklerozirajući panencefalitis

Udruženje oboljelih od subakutnog sklerozirajuceg panencefalitisa (SSPE) “Život za dijete”, cija je glavna misija poboljšati i produžiti život djeci oboljeloj od ove bolesti, održalo je svoju Osnivacku skupštinu u nedjelju u Maglaju, saopštilo je Udruženje.

Subakutni sklerozirajući panencefalitis
Subakutni sklerozirajući panencefalitis

Udruženje okuplja sve ljude koji su spremni pomoci djeci i porodicama u cije živote je ušla ova opaka bolest, navodi se u saopštenju.

SSPE je subakutna upalna i degenerativna bolest koja zahvata cijeli mozak, a bolest se prvenstveno javlja u djecijoj dobi.

Bolest najcešce karakteriše pojava intelektualnog propadanja, promjene ponašanja, nevoljni pokreti, te epilepticki napadi, motoricke i senzorne promjene, a u posljednjim stadijima i vegetativni i sistemski poremecaji.

SSPE se najcešce javlja godinama nakon akutne infekcije morbila, obicno do 10. godine, a ponekad i kasnije.

Prije agresije, BiH je imala visok stepen procijepljenosti djece, te vrlo rijetko dijagnosticiran SSPE, navodi se u saopštenju.

Medutim, za vrijeme agresije stepen imunizacije je pao, cesto na manje od 20 posto, te je došlo do znacajnog porasta djece s dijagnozom ove bolesti.

Vezani linkovi:

Subakutni sklerozirajući panencefalitis

2 Comments

  1. Što se više propagira antivakcinalni pokret, sve će više nažalost biti ovakvih slučajeva…A mame nek prate modu po forumima pa nek dovode djecu u opasnost. Drago mi je da sve više i više postoje udruženja koja će štititi bolesne i one čiji se glas ne čuje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.