Spavajte goli

Spavanje
Spavanje

Zanosna Marilyn Monroe je u krevetu, tako je barem sama tvrdila, nosila samo Chanel No5, a sada stručnjaci kažu kako je filmska ikona bila u pravu. Prema međunarodnom istraživanju što ga je provela američka Nacionalna fondacija za spavanje, svaka treća odrasla osoba spava bez ičega na sebi, a to ima višestruke pozitivne utjecaje — može poboljšati kvalitetu sna i intimnih odnosa, kao i trošenje kalorija.

Stručnjaci za spavanje slažu se kako je važno rashladiti se navečer jer bi temperatura tijela trebala pasti najmanje za pola stupnja kako bismo zaspali. Mozak prema našem unutarnjem satu šalje poruke krvnim žilama da se otvore i otpuste toplinu. Ako bilo što onemogući taj pad temperature, mozak se budi kako bi provjerio o čemu se radi, što znači da ćemo imati problema s uspavljivanjem ili ćemo imati isprekidan san.

Prednost spavanja bez odjeće je u tome što se tijelo brže rashladi i zadrži nižu temperaturu koju mozak želi postići. Nošenje više komada odjeće za spavanje otežava regulaciju temperature. Stoga prof. Russell Foster sa Sveučilišta Oxford preporučuje da se u krevetu nosi što je manje moguće. Isprekidani san uzrokovan time što nam je u krevetu pretoplo znači da se nećemo dovoljno naspavati, ali i da ćemo imati manje dubokog sna, onog koji je najpotrebniji za regeneraciju organizma.

Ipak, premda je važno da nam nije prevruće tijekom noći u krevetu, treba zagrijati stopala i ruke kako bi kroz njih izlazio višak topline iz tijela i omogućio ono rashlađivanje potrebno za spavanje. Starijim ljudima noću su češće hladne ruke i stopala jer problemi s cirkulacijom postaju uobičajeni. Žene također češće imaju probleme s hladnim stopalima i rukama, naročito u određenim razdobljima mensturalnog ciklusa zbog djelovanja hormona. Najjednostavnije rečeno, da biste lagano zaspali, treba vam biti dovoljno toplo da se krvne žile ne stežu, ali ne toliko toplo da se tijelo ne bi moglo rashladiti. Ako imate običaj spavati s čarapicama na nogama, zamijenite ih bocom tople vode. Čarapice, naime, ne dopuštaju gubitak topline iz stopala, pa će vam na kraju biti prevruće, a boca tople vode, ili termofor, zagrijat će vam noge i polako se hladiti, a možete je i izbaciti iz kreveta. I partner u krevetu može dobro poslužiti za postizanje prave temperature, ako vam je hladno, možete se priviti uz nju/njega i kad se zagrijete, samo se odmaknuti.

Što se trošenja kalorija tiče, sve se veća pozornost posvećuje takozvanoj smeđoj masnoći u tijelu, vrsti tkiva koja može pomoći protiv debljanja. Obična tjelesna masnoća gomila se kad konzumiramo više kalorija nego što ih izgaramo, a čini se da smeđa masnoća izgara višak kalorija kako bi stvarala toplinu.

Stručnjaci vjeruju kako bi određene aktivnosti mogle potaknuti ovu masnoću da izgara kalorije u puno većoj količini, neka istraživanja pokazuju kako bi spavanje u rashlađenim sobama moglo biti taj “okidač”. Smeđa masnoća može proizvesti 300 puta više topline nego ijedan drugi organ u tijelu, što znači, ako je održimo aktivnom dulje vremena, manje je vjerojatno gomilanje kilograma zbog nepotrošene energije.

Ugodne i udobne pidžame svakako su izazov kad se želimo uljuljati u san, ali ako krevet dijelite s partnerom, nagost može rezultirati znatnim povećanjem oksitocina, hormona koji ima značajne pozitivne učinke na zdravlje. Bliskost, naročito kontakt kože naših tijela, potiče lučenje oksitocina, događa se to i kad je beba položena na majčine grudi. Okstiocin ima zaštitnički utjecaj na srce i smanjuje krvni tlak, te potiče imunološki sustav i smanjuje tjeskobu. Ali djeluje samo ako je dodir kože o kožu nešto u čemu uživate.

Ljudi koji spavaju goli zadovoljniji su svojim ljubavnim životom, pokazalo je jedno britansko istraživanje, a može pomoći i onima koji imaju problema s prihvaćanjem svoga izgleda, smatraju seksualni terapeuti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.