Depresija sve češća među populacijom

Sretna žena
Sretna žena

Oko 350 milijuna ljudi u svijetu boluje od nekog oblika depresije, žene češće obolijevaju nego muškarci, a oko 50 posto svih oboljelih nikad ne zatraži pomoć. Depresivni smatraju da nemaju nikakve opcije u životu, okrivljuju sebe, dok pojedini razmišljaju i o samoubojstvu.

Statistički podaci koje je nedavno objavio “Huffington post” pružaju uvid kakav utjecaj ova bolest ima na pojedinca i okolinu.

  • Oko 11 posto tinejdžera oboli od depresivnog poremećaja prije 18 godine.
  • Žene češće obolijevaju od depresije nego muškarci. Rizik od depresije kod njih je 70 posto veći nego kod jačeg spola.
  • Gotovo 14 posto žena je nakon rođenja djeteta imalo problema s postporođajnom depresijom. Ona je trajala od četiri do šest tjedana.
  • Oko 30 posto učenika osjeća se depresivno, što im zadaje probleme u učenju.
  • Procjenjuje se da se zbog liječenja i smanjenja produktivnosti samo u SAD-u godišnje zbog depresije izgubi 80 milijardi dolara.
  • Skoro 10 posto starijih od 65 godina boluje od depresivnog poremećaja.
  • Psihoterapija u prosjeku traje od 10 do 20 tjedana, ali stručnjaci tvrde da lijekovima treba od četiri do šest tjedana kako bi dali rezultate.

Određeni događaji, kao sto je smrt bliske osobe, prekid ljubavne veze, gubitak posla i slično, dovode do depresije kao reakcije. Međutim, ukoliko ovo stanje traje duže, ili je intenzivnije, može se govoriti i o depresivnoj ličnosti koja je sklona tome da vjeruje da je prepuštena na milost i nemilost teškim životnim okolnostima i da je nesposobna poduzeti bilo što protiv njih. Istovremeno krivi sebe za to i svoju ljutnju okreće prema sebi i jedna od njezinih temeljnih osobina je nedostatak samopoštovanja.

Bolest je praćena tjelesnim simptomima kao sto su: gubitak apetita, nesanica, brzo zamaranje, smanjenje seksualne želje, poremećaji funkcije želuca itd. Depresija se tretira psihoterapijom kominovanom s farmakoterapijom. Potrebno je obratiti se za pomoć kada se prepoznaju njeni simptomi, a svako spominjanje samoubojstva, koje može da je prati, treba shvatiti ozbiljno.

Danas najpotentniji lijek za depresiju je Citram (escitalopram) koji u toku 10 dana kopira simptome bolesti. Terapiju je potrebno uzimati minimalno 6 mjeseci.

Smijeh i čokolada

Ako vas uhvate crne misli, ne prepuštajte se negativnim osjećajima, savjetuju stručnjaci, radije vježbajte ili uživajte u čokoladi, ili se opustite uz šalicu zelenog čaja. Ako ni to ne pomaže, negativne emocije je najbolje izbaciti uz tužnu glazbu. I svakako, družite se i smijte se što češće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.