Čuvajte vid!

Oči
Oči

Oči koristimo svakodnevno i zaista su nam neophodne. Međutim, rijetko obraćamo pažnju na njih, sve dok se ne pojavi ozbiljan problem. Oči se mogu umoriti i sasušiti, a tada se obično i vid zamagli. Ponekad se čak događa da vidite točkice pred očima ili vas može zaboljeti glava. Sve su ovo česta stanja koja se uglavnom sama poprave, ali ako potraju duže, morate potražiti pomoć oftalmologa.

Ukoliko provodite puno vremena pred računalom ili gledate dugo televiziju, oči vam se mogu umoriti, a vid zamagliti.

Korištenje računala ne uzrokuje trajno oštećenje vida, ali može uzrokovati nelagodu. Ako imate problem s očima koji niste riješili, korištenjem računala se oči samo dodatno naprežu i umaraju. Uz to, kad se koncentrirate na rad ili gledanje televizije, rjeđe treptite zbog čega vam se oči mogu isušiti. Ovaj problem pogoršava suhi zrak u zatvorenom prostoru.

Zamagljen vid noću

Postoje brojni razlozi zbog kojih vam se može zamagliti vid tijekom noći. Na primjer, umorni ste pa su i oči izmorene. Ako ste dalekovidni ili patite od astigmatizma, tijekom dana ćete to moći kompenzirati, ali kada se oči umore vid može postati zamagljen. Ako ste kratkovidni, pod normalnom rasvjetom nećete primijetiti problem, ali hoćete pri slabijem svjetlu.

Suze u očima vam se mogu isušiti ako ste cijeli dan u blizini radijatora ili klima uređaja. Zbog toga vam se vid može malo zamagliti, ali odmah nakon što trepnete bi se trebalo pročistiti.

Ako vam se vid konstantno magli, morate otići kod oftalmologa kako bi otkrio u čemu je problem.

Treperenje oka

Blefarospazam je trzanje mišića kapka koje obično uzrokuje stres ili umor. Ovo je često stanje koje se povremeno javlja, obično na istom oku ili na istom prostoru oko kapka. Vi možete trzanje jako osjetiti, ali ljudi oko vas neće primijetiti promjene. Ovog problema se najlakše možete riješiti tako što ćete otići ranije na spavanje. Ako ni duže spavanje i odmor ne riješe problem, postražite pomoć oftalmologa.

Točkice pred očima

Točkice koje ponekad vidite pred očima su vrlo česte i iritantne, ali prilično su bezopasne. Možete ih imati dugo, ali uglavnom spontano nestaju. Ponekad ovo može biti znak nečeg ozbiljnijeg – ako vidite nove točkice ili iznenadno sijevanje pred očima, ili ste djelomično izgubili vid, to mogu biti znaci da su vam oči u opasnosti, pa bez odlaganja zakažite pregled kod liječnika.

Dodatni savjeti:

Kupus i mrkva su vrlo korisni za oči, pa ih zato treba jesti sirove. Možete piti i sokove od ove dvije namirnice. Kada osjetite umor u očima, skuhajte čaj od kamilice, a ohlađene filter vrećice stavite na kapke i ostavite tako nekoliko minuta.

Nemojte konstantno gledati u istu točku, posebno kada gledate udaljene predmete. Dobro je trepnuti ili malo odmoriti oči.

Izbjegavajte čitanje, pisanje ili rad u prostoru koji nije pravilno ili je nedovoljno osvijetljen. Ako osjetite težinu ili umor u očima, napravite pauzu i odmorite. Zaštitite oči od prašine, dima, jakog sunca i vjetra.

Uz redovite vježbe očiju, zadržat savršen vid. Jednostavna metoda je pokretanje očiju lijevo-desno, gore-dolje i okretanje u smjeru kazaljke na satu, a zatim inače.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.