Rak pluća i rani simptomi

Kašalj
Kašalj

Rak pluća je jedan od najučestalijih tipova raka među ženama i muškarcima diljem svijeta. Ovaj karcinom ima tendenciju širenja ili metastaziranja vrlo rano nakon formiranja, što ga čini vrlo opasnim po život i jedan je od oblika raka koje je najteže liječiti, ipak, ako se otkrije u ranoj fazi, u 50 posto slučajeva se uspije izliječiti.

Statistika iz BiH

U Bosni i Hercegovini situacija je izrazito ozbiljna, a stručnjaci upozoravaju da bi BiH za 15 godina mogla imati 250 hiljada oboljelih od karcinoma pluća. Inače, više od 95 posto slučajeva karcinoma pluća prouzročeno je pušenjem.

Rani simptomi

Postoje neki znakovi kako vam prijeti upravo ova opasna bolest. Ovo su simptomi na koje treba pripaziti:

  • Konstantni kašalj je prvi znak. Normalno je da zbog prehlade kašalj traje i do nekoliko tjedana, no ako se nastavi i dalji trebali biste posjetiti doktora. Ako pušite, obratite pažnju na hronični kašalj, ili bilo kakve promjene u kašlju – ako postaje dublji ili učestaliji, ili ako iskašljavate krv – svakako posjetite liječnika jer su to simptomi raka pluća.
  • Gubitak daha prilikom i najsitinijih poslova koje ste nekad obavljali bez problema također je simptom raka pluća.
  • Bol u prsima, ramenima, leđima ili kostima također mogu biti znaci raka. Ne ignorirajte ako su bolovi stalno prisutni.
  • Otežano disanje može biti posljedica alergije ili astme, no ipak posjetite liječnika, jer može biti i nešto gore.
  • Promjene u glasu mogu biti uzrokovane prehladom, no ako i nakon prehlade glas ostane dublji, grublji, posjetite liječnika.
  • Učestale infekcije pluća, poput bronhitisa i upale pluća također mogu biti znak lošeg stanja pluća, ali i raka.
  • Gubitak težine, umor, nedostatak apetita i slabost iako su netipični simptomi, ako su konstantno prisutni mogu biti simptom raka.
  • Bolni i zadebljani prsti. Zadebljanje vrhova prstiju i bol se mogu dogoditi iz više razloga, ali je najčešći rak pluća. Mnogi ljudi ove simptome zamijene sa simptomima artritisa. Prsti mogu biti zadebljani i ispod noktiju, a bolesnik osjeća natečenost, crvenilo ili toplinu. Također primjećuje nespretnost i poteškoće u pokretima. Rak pluća uzrokuje otpuštanje raznih ćelija u krvotok, podstiče rast tkiva na vrhovima prstiju i ispod noktiju. Nedostatak kiseonika u krvi također može ograničiti cirkulaciju u prstima. Svaki neobičan simptom, kao što je zadebljanje, oticanje ili bol u prstima, koji otežava motoričke sposobnosti zahtijeva odlazak ljekaru.
  • Prehlada koja traje više od nekoliko sedmica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.