Vitamin D važan je za imunitet, normalan tlak i prevenciju dijabetesa

Vitamin D
Vitamin D

Dokazan je i neupitan značaj vitamina D za zdravlje kostiju. No on je nužan za apsorpciju kalcija u probavnom traktu, kao i kostima. Potreban je za rast i razvoj kostiju, koji se događaju kod djece, ali i odraslih.

Rani znakovi nedostatka ovog vitamina su bolovi u kostima i slabost mišića, što su simptomi koji se često ignoriraju ili pripisuju drugim razlozima. A zajedno s kalcijem, D vitamin nas štiti od tankih, krhkih kostiju te rahitisa, osteoporoze i osteopenije.

Iako su istraživanja nepotpuna o povezanosti D vitamina i njegovih drugih zdravstvenih prednosti, sve više dokaza upućuje na to da je uključen u prevenciju i liječenje dijabetesa, intolerancije na glukozu, visokog krvnog tlaka i multiple skleroze. Također je važan kod upala, imuniteta, rasta stanica, neuromuskularne funkcije, mišićnog metabolizma i kardiovaskularnih bolesti. Te poveznice ukazuju na potrebu da počnemo obraćati više pozornosti na vitamin D te da se opskrbimo njime, bilo kroz sunce, prehranu ili nadomjescima.

Mnogim ljudima nedostaje D vitamina te je nužno da ga uzimaju. Ako ga ne konzumirate dovoljno kroz namirnice, stariji ste ili pretili, imate upalu crijeva, celijakiju,cističnu fibrozu ili bolesti jetara, svakako biste trebali uzimati D vitamin u obliku kapsula ili kapi. Ako pak konzumirate neke lijekove, svakako se prije uporabe konzultirajte s liječnikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.