Glaukom je najvažnije na vrijeme prepoznati

Glaukom
Glaukom

Preventivnim pregledima za stanovništvo Klinika za očne bolesti Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) uključila se ove godine, šesti put zaredom, u obilježavanje Svjetske sedmice glaukoma.

Preventivni pregledi besplatni su za stanovništvo.

Doktorica Merita Lika – Pranjić iz Kabineta za glaukom Klinike za očne bolesti KCUS-a kazala je da taj kratki pregled obuhvata mjerenje očnog tlaka i očnog živca nakon čega se, u slučaju potrebe, pacijenti upućuju na daljnje pretrage.

”Ovo će biti prilika prvenstveno za one koji se možda ne bi sjetili inače da urade takav pregled”- kazala je. Dodaje da je odziv stanovništva na preventivne preglede ranijih godina bio dobar i efikasan.

Glaukom je ozbiljno hronično progresivno oboljenje koje karakterizira povišeni očni tlak i oštećenje očnog živca. Višekratna mjerenja očnog tlaka i pregled oftalmologa otkrivaju tu bolest, a blagovremena terapija oboljenje drži pod kontrolom. Kabinet za glaukom u okviru Klinike za očne bolesti KCUS-a ima oko 7.000 verificiranih glaukomskih pacijenata. U FBiH nema jedinstvene liste o broju oboljelih od glaukoma te je do podataka iz drugih kliničkih centara teže doći.

Za glaukom se kaže da je drugi uzročnik sljepoće u svijetu, a stručnjaci kažu da je najvažnije to oboljenje prepoznati na vrijeme, dijagnosticirati ga pravilno i na vrijeme, kao i početi na vrijeme tretman.

Glaukom je poznat kao tihi kradljivac vida, a najčešći je kod osoba srednje životne dobi i starijih. Kao najčešći uzročnik tog oboljenja spominje se genetski faktor, visoka dioptrija, ali i dijabetes, kardiovaskularna oboljenja….

Pregledi stanovništva u okviru Svjetske sedmice glaukoma najavljeni su za sutra od 11.00 sati u tržnom centru u Lozioničkoj 16 u Sarajevu, a tom aktivnošću želi se skrenuti pažnja građana na bitnost preventivnih i redovnih kontrolnih pregleda na glaukom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.