Najsavremenija metoda operacije katarakte

Katarakta
Katarakta

U Bolnici “Sveti vracevi” u Bijeljini poceo je da se primjenjuje najsavremeniji metod operacije katarakte – ultrazvucnom fako metodom, koja se u razvijenim zemljama koristi u više od 95 odsto slucajeva, rekao je Srni direktor Bolnice Siniša Maksimovic.

Ultrazvucna operacija katarakte vrši se u kapljicnoj anesteziji, bez injekcije, operativni zahvat traje desetak minuta i pacijent se odmah nakon operacije može vratiti kuci.

Oporavak oka nakon operacije je vrlo brz i vec za nekoliko dana vecina pacijenata, pod uslovom da nema drugih oboljenja oka, ima punu vidnu oštrinu.

Kod fako metode, oko se otvara malim rezom od dva do tri milimetra i rez je toliko mali i stabilan da se na kraju operacije ne mora ušiti.

Kod starih metoda operacija katarakte pravi se tri do cetiri puta veci rez, za operaciju je neophodna ili lokalna anestezija sa injekcijom ili opšta anestezija, a zbog velicine reza rana mora da se ušije.

Strucnjaci kao karakteristiku fako metode navode da se ne mora cekati da katarakta sazri, cak je i bolje da se što prije operiše.

Mrena se operiše kada bolesnik subjektivno nije zadovoljan svojom vidnom oštrinom uz pomoc najbolje korekcije naocarima.

Kod pacijenata koji su jako kratkovidi ili dalekovidi, operacijom katarakte se istovremeno uklanja i kratkovidost, odnosno dalekovidost, tako da pacijent posle operacije ne mora da nosi naocare sa debelim staklom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.