Kako ojačati imunitet

Bijeli luk
Bijeli luk

Obična prehlada ima slične simptome, ali ako imate visoku temperaturu, glavobolju, bolove u kostima i mišićima, gubitak apetita, opću slabost i umor, to nije prehlada, nego gripa.

Jak imunitet

Jedina sigurna zaštita od gripe je jak imunitet. Jak imunitet ne samo da neutralizira djelovanje virusa, nego u slučaju da ste već bolesni, smanjuje trajanje i težinu bolesti.

Biljni lijekovi, nabrojani spod, sadrže aktivne sastojke, koji posjeduju antivirusna, anti-bakterijska i anti-gljivična svojstva, što je potvrđeno ne samo dugogodišnjim korištenjem ovih biljaka, nego i laboratorijskim istraživanjima.

Biljke koje jačaju imunitet

Bijeli luk (češnjak)

Bijeli luk sadrži supstancu allicin, koja ima antimikrobna svojstva. Zbog allicina vrlo je učinkovit kod hroničnog bronhitisa, gripe i čestih prehlada.

Odavno se koristi u narodnoj medicini kao sredstvo za jačanje organizma, protiv kožnih bolesti, za liječenje reumatizma, visokog krvnog pritiska, šećerne bolesti itd.

Ekstrakt sjemenke grejpa

Ekstrakt sjemenke grejpa je moćan prirodni antibiotik. U laboratorijskim testiranjima ekstrakt sjemenke grejpa se pokazao učinkovitim kod velikog broja vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Ekstrakt sjemenke grejpa apsolutno nije štetan i zbog toga ga mogu uzimati trudnice, dojilje i male bebe. Potreban dodatni oprez ako uzimate određene lijekove (svaki lijek u svom uputstvu ima upozorenje ako se ne treba uzimati sa grejpom).

Propolis

Propolis je ljekovit proizvod pčela. Zbog svog sastava propolis djeluje protiv virusa, bakterija i gljivica. Posebnost propolisa je da bakterije na njega ne stvaraju otpornost i nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetičkih antibiotika.

Historijski zapisi pokazuju da je propolis bio važan i cijenjen proizvod u medicini Egipćana, Babilonaca, Arapa, Grka, Rimljana i drugih starih naroda.

Ćurukot

Crni kumin (čurukot, kalinji) uspješno se koristi već najmanje 2.000 godina za liječenje mnogih bolesti, uključujući gripu.

Može se koristiti za prevenciju gripe ili za liječenje gripe i prehlade. Također pomaže kod dugotrajnog kašlja. Općenito, crni kumin osnažuje imunitet i sadrži preko 100 vitamina i nutrijenta.

Đumbir

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana, podrijetlom iz Kine. Ova višegodišnja biljka je veoma rasprostranjena po Aziji gdje se hiljadama godina koristi kao lijek, začin, hrana i sredstvo za uljepšavanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.