Karcinom testisa

Karcinom testisa
Karcinom testisa

Karcinom testisa je bolest koja služi kao primjer izlječive, solidne neoplazme. U pacijenata s lokaliziranim oblicima karcinoma zametnih stanica stope izliječivosti su visoke bez obzira da li se tretiraju kirurški ili radioterapijom, a uznapredovali, metastatski oblici, koji su nekad bili gotovo uvijek fatalni, danas su također potecijalno izlječivi.

Danas izlječiv

U 1977., karcinom testisa bio je treći po redu uzrok smrti od karcinoma u muškaraca starih 15 do 34 godine, ali do 1981. ova bolest više nije bila među prvih pet uzročnika smrti od karcinoma u toj dobnoj skupini.

Multidisciplinarni principi i strategije koje su se razvile u liječenju pacijenata s uznapredovalim karcinomom testisa sada se primjenjuju i na ostale karcinome.

Godišnje se dijagnosticira oko 6600 novih slučajeva. Incidencija u afro-amerikanaca bitno je niža nego u bijelaca. Najviša je učestalost u ranom djetinjstvu i veća vršna incidencija je u dobi između 20 i 35 godina. Bolest nije uobičajena nakon 40 godina.

Lezija koja ukazuje na neoplazmu testisa u pacijenata iznad 50 godina vjerojatno je prije limfom nego primarni karcinom zametnih stanica, posebice kada je riječ o bilateralnoj zahvaćenosti testisa.

Faktori rizika

Poznato je da nekoliko čimbenika predisponira razvoju tumora tetisa. U muškaraca s anamnezom kriptorhidnih (ne spuštenih) testisa rizik je nekoliko puta veći, budući da su intraabdominalni testisi više izloženi riziku od testisa visoko u ingvinumu. Jednako su izloženi riziku i sam kriptorhidni testis i kontralateralno normalno spušteni testis, što pokazuje da neki primarni defekt testisa može jednako biti predispozicija za nespuštanje kao i za razvoj tumora.

Premda učinkovitost orhipeksije u smanjivanju rizika nije utvrđena, uglavnom se smatra da visoko ingvinalne testise treba dovesti u skrotum kako bi se mogli pažljivo pratiti. Abdominalne testise koje se ne može liječiti na ovaj način vjerojatno treba ukloniti.

Druge predispozicije su preboljeli mumps koji je izazvao orhitis, zatim ingvinalna hernija u djetinjstvu, i karcinom testisa u kontralateralnom testisu. U većini slučajeva ne može se identificirati čimbenike predispozicije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.