Hronična bubrežna bolest danas pogađa svaku desetu osobu

svjetski dan bubrega
svjetski dan bubrega

Hronična bubrežna bolest danas pogađa svaku desetu osobu u svijetu. Iako ozbiljnost bolesti varira, činjenica je da, kad pacijent jednom oboli, zdravstvena njega potrebna mu je do kraja života.

Svjetski dan bubrega

Budući da je problem sve učestaliji, Svjetski dan bubrega, koji će se i ove godine obilježiti 12. marta, ima za cilj educirati javnost kako bi se što više radilo na prevenciji, ali i ranoj detekciji.

Ove godine tema je “Bubrežna bolest i gojaznost”. Znamo da je posljedica gojaznosti prekomjerno nakupljanje masnoće koja ozbiljno može ugroziti zdravlje. U 2014. godini u svijetu je bilo više od 600 miliona gojaznih osoba. Zato ovogodišnji Svjetski dan bubrega promovira edukaciju o štetnim posljedicama gojaznosti koje utječu na nastanak bubrežne bolesti – kaže Amela Šiljević, predsjednica Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo.

Na ovom linku možete preuzeti brošuru: brosura svjetski dan bubrega

 

Iz Udruženja pozivaju građane da 12. marta, od 12 do 14 sati, dođu ispred Katedrale u Sarajevu, gdje će biti upriličeno potpisivanje donorskih kartica.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.