Prevencija bolničkog srčanog zastoja

Srce
Srce

Lanac prevencije može pomoći bolničkim ustanovama u struktuiranju sistema zbrinjavanja pacijenta te prepoznavanju i otkrivanju onih pacijenta čije se stanje pogoršava i kod kojih postoji rizik od nastanka srčanog zastoja.

Pet karika ovog Lanca čine: edukacija osoblja,monitoring pacijenata, prepoznavanje pogoršanja pacijenta, sistem pozivanja pomoći i efektivan odgovor.

Edukacija osoblja

Kako posmatrati i pratiti pacijente, interpretirati znake koji se  uoče, prepoznavanje znaka pogoršanja pacijenta, upotreba ABCDE pristupa pri pregledu pacijenata i jednostavne vještine stabilizacije stanja pacijenta dok se čeka specijalistička pomoć.

Monitoring

Procjena stanja pacijeta, mjerenje i bilježenje vitalnih parametara što može uključiti i upotrebu elektronskih uređaja za monitoring.

Prepoznavanje

Uključuje upotrebu dostupnih aparatura za identifikaciju pacijenata kojima je neophodan intenzivniji, dodatni monitoring ili intervencija uključujućinupotrebu posebnih, prethodno dizajniranih tabela bodovanja vitalnih parametara inprethodno definisanihn kriterijuma pozivanja ili obilježavanja „zastavicom“ potrebe podizanja nivoa monitoringa ili pozivanja stručne pomoći.

Protokoli pozivanja stručne pomoći

Za pacijenta čije se stanje pogoršava treba da su poznati i razumljivi svima, nedvosmisleni i obavezujući. Ljekari i medicinski tehničari često oklijevaju sa pozivanjem stručne pomoći i intenziviranjem tretmana bojeći se da će njihova klinička procjena biti kritikovana. Bolnička ustanova treba da omogući svom osoblju pravo pozivanja pomoći. Prilikom pozivanja te pomoći trebalo bi koristiti jasno struktuirano oruđe u komunikaciji kao što je SBAR: Situacija, Okolnosti, Procjena, Preporuka ili RSVP: Uzrok, Događaj, Vitalni znaci, Plan; pri prenošenju informacija o pacijentu.

Odgovor na pozivanje pomoći

Kod pacijenata sa pogoršanjem stanja mora biti siguran, tačno definisanom brzinom, a osoblje koje se odaziva na ovaj poziv u pomoć mora imati odgovarajuću obuku, veštine i iskustvo u oblastima akutne i intenzivne medicine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.