Ručno odljuštivanje posteljice

Ručno odljuštivanje posteljice

Vrši se u slučajevima kada se posteljica ne odlubi spontano u roku od dva sata po rođenju deteta, ili prije toga, ako nastupi, usled nepravilnosti u mehanizmu odljuštivanja, obilno atonično krvarenje. Posteljica se takode ručno odljuštuje posle svih akušerskih operacija kojima se ekstrahuje plod iz uterusa, a porodilja je u opštoj anesteziji (forceps, unutrašnji okret sa ekstrakcijom ploda, embriotomije).

I ova intervencija, kao i revizija materične duplje, ne trpi odlaganje i spada u nadležnost ne samo lekara praktičara nego i babice.

l za ovu intervenciju porodilja i ljekar pripremaju se na isti način kao i za vršenje revizije materične duplje. Porodilja dobije kratkotrajnu opštu intravensku ili inhalacionu anesteziju.

 Prstima jedne, obično leve ruke ljekar razmakne velike i male stidne usne porodilje,
 pa desnu šaku, skupljenu u vidu kupe, na već opisani način uvlači svrdlastim pokretom u vaginu, a zatim, duž pupčane vrpce u materičnu duplju.
 Pri tome drugom rukom potiskuje dno uterusa prema simfizi i navlači ga na šaku ruke koja prodire duž pupčane vrpce.
 Kada dospe do pripoja pupčanika na neodljuštenoj posteljici, ljekar povlači šaku u stranu do ivice posteljice, koju testerastim pokretima ulname strane postepeno odljuštuje i otiskuje prema vagini.
 Kada je posteljica potpuno odljuštena, pod dejstvom svoje težine, a i pod pritiskom šake koja je unutra, ona sklizne i izađe iz uterusa i vagine pored podlaktice ruke, koju ljekar ne izvlači iz materice..
 Po izlasku posteljice, zgrčenim prstima šake ljekar izvrši reviziju materične duplje pa dalje i uterotonike itd….[/lang_ba]