Osobe alergične na kikiriki liječe se kikirikijem

Kikiriki
Kikiriki
Kikiriki
Kikiriki

Djeca koja pate od alergije na kikiriki uspješno su izliječena novom metodom – jedenjem kikirikija. Veliki klinički pokus pokazao je da povećavajući količinu kikiriki proteina u ishrani svaki dan, djeca su istrenirala svoj imunološki sistem da toleriše ovu vrstu grickalica.

Na kraju studije 84 posto djece je moglo jesti najmanje pet zrna kikirikija bez alergijske reakcije, navodi se u rezultatima objavljenim u medicinskom žurnalu “The Lancet”.

To je sasvim dovoljno da ih zaštiti od napada ukoliko bi slučajno pojeli kikiriki u hrani.

Ljekari su upozorili roditelje da tretman mora biti pod medicinskim nadzorom i da se ne treba pokušavati kući.

“Prije tretmana djeca i njihovi roditelji provjeravali su svaki sastojak hrane i izbjegavali jesti u restoranima. Sada većina pacijenata koji su prošli tretman mogu sigurno jesti najmanje pet cijelih kikirikija. Porodice koje su bile uključene u studiju kazale su kako im se život dramatično promijenio”, rekao je dr. Andrew Clark.

U studiji je učestvovalo 99 djece koji su počeli jesti male količine kikirikija, doza je povećana u periodu od četiri do šest mjeseci.

“Ovo mi je pomoglo mnogo. Sada nemam strah od toga da ću kada izađem vani s prijateljima i pojedem nešto doživjeti napad. To mi je bio veliki problem od malih nogu i zahvalan sam što sam ga savladao”, rekao je šesnaestogodišnji Thomas Baragwanath.

Medicinski stručnjaci napravit će dodatne testove prije nego apliciraju za licencu za tehniku. To bi moglo potrajati i nekoliko godina.

U međuvremenu, bolnica Cambridge univerziteta planira otvoriti kliniku za alergiju na kikiriki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.