Bolesti jetre i trudnoća

trudnica1
trudnica1

trudnica1
trudnica

Trudnica može, kao i negravidne žene, da oboli od različitih bolesti jetre. Najčešće se u toku trudnoće može da javi AKUTNA ZARAZNA ŽUTICA, kao hepatits A ili B.
Pored malaksalosti i lakog zamaranja, osnovni simptom ove bolesti je žutica, a pored nje javljaju se i izvjesni digestivni poremećaji – muka, povraćanje, gubitak apetita i nelagodnost ili bol ispod desnog rebamog luka. Kako mnogi od ovih simptoma postoje u početku trudnoće i kod zdrave trudnice i čak se uzimaju kao nesigurni znaci trudnoće, to se ponekad i pored navedenih tegoba ne misli blagovremeno na akutni infektivni hepatitis, i to naročito ako se radi o njegovim oblicima koji protiču bez izražene žutice (hepatitis sine ictero).
Zbog opasnosti od prelaska bolesti u hronične oblike, a i zbog mogućnosti intrauterinog oštećenja začetka virusom, POŽELJNO JE PREKIDATI RANU TRUDNOĆU i NE DOZVOLITI NOVU DO POTPUNOG IZLEČENJA, koje može da nastupi tek posle jedne ili dve godine.
Ako se akutna zarazna žutica javi u kasnijoj trudnoći, njen tok može da bude veoma maligan i tada je bolest praćena visokim procentom smrtnosti.
Bolesnicama sa HRONIČNIM HEPATITISOM ne savetuje se da ostaju bremenite, a ako do trudnoće ipak dođe, treba je prekinuti u prvim mjesecima.
Sve ovo važi i za bolesnice sa cirozom jetre, koje i inače rjeđe ostaju qravidne.
AKUTNA ŽUTA ATROFIJA JETRE, ako se javi u toku trudnoće, što je rijetko, predstavlja po život opasnu komplikaciju, bez obzira na starost trudnoće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.