Nerastegljivost međice

međica
međica

međica
međica

Kod starijih prvorotki, kod žena koje su imale plastične operacije na vagini i međici, kao i kod žena čija je vagina ožiljna zbog ranijih rascjepa i povreda. Nerastegljiva međica može izvjesno vrijeme da zadrži plod na izlazu porođajnog kanala, usled čega pate i majka plod.
U takvoj situaciji porodilja trpi nepotrebne bolove i iscrpljuje se, a plod se, između uterusa koja čestim i jakim kontrakcijama želi da ga se oslobodi i međice koja mu sprečava izlazak, nalazi kao između čekića i nakovnja. Zbog toga mogu nastati asfiksija i povrede ploda. Ako se ne napravi epiziotomija, međica prska i nastaju rascjepi nepodesni i nezahvalni za šivenje.

Slična situacija nastaje kod džinovskih plodova a međica i vagina su normalne, zatim kod plodova koji se rađaju sa deflektiranom glavicom, kao i kod porodilja sa oštrim stidnim lukom zbog kojeg se glavica ploda na izlazu iz porođajnog kanala udaljuje od simfize i previše rasteže međicu, najzad se viđa i kod porođaja vakuumekstraktorom i naročito forcepsom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.