Transportna imobilizacija

Imobilizacija
Imobilizacija
Imobilizacija
Imobilizacija

Pravila transportne imobilizacije:

  • potrebno je imobilizirati dva susjedna zgloba
  • udlaga ne smije biti labavo učvršćena zavojem jer tada imobilizacija nije potpuna, niti prejako jer dolazi do ishemije i pritiska na živce.
  • udlaga se mora omotati vatom zbog manjeg pritiska na tkivo
  • prije postavljanja udlage, ne skidaju se odjeća i obuća da se ne izazovu dodatni bolovi i pomak fragmenata.
  • rana treba sterilno previti, a zatim staviti udlagu

Vrste udlaga:

  • Cramerova
  • Thomasova
  • Dietrichova

Cramerova udlaga je načinjena od čelične žice. Thomasova udlaga sastoji se od metalnog obruča i dvije šipke koje se međusobno spojene, a njima se izvodi privremena ekstenzija. Dietrichova udlaga sastoji se od dvije drvene daščice koje se mogu produljiti i skratiti. Pneumatične udlage su plastične vreće koje se mogu napuhati. Takođe se možemo služiti svim priručnim sredstvima kako bi imobilizirali povrijeđeni dio tijela ili povrijeđenog.

Indikacije za imobilizaciju su:

Prijelom kosti ili sumnja na prijelom, iščašenje, opsežna rana ili opeklina, smrzotina, zmijski ugriz i prignječenje uda. Kod prijeloma nadlaktice, ruka se imobilizira sa laktom savijenim pod pravim kutem i podlakticom u laganoj pronaciji. Udlaga se podloži od dorzuma šake, preko podlaktive i nadlaktice i ramena, na leđa sve do drugog ramena. Podlaktica se stavi u mitelu ili u trokutastu maramu.

Kod prijeloma podlaktice, Cramerova udlaga obuhvaća šaku, podlakticu i gornju 1/3 nadlakta.

Kod prijeloma femura, jedna udlaga je podložena od pete preko stražnje strane potkoljenice i natkoljenice na lumbalno područje. Druga udlaga je savijena poput slova U, podloži se uz vanjsku i unutr stranu noge. Kod prijeloma potkoljenice, imobilizacija se vrši s dvije udlage. Jedna udlaga se proteže od prstiju do gornje polovice natkoljenice. Druga udlaga, savijena poput slova U obuhvaća stopalo i obje strane noge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.