Kako prepoznati da dijete zaostaje u razvoju

Beba
Beba

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedan od šest mališana u svijetu ima neki vid razvojnog poremećaja.

Kako prepoznati da dijete zaostaje u razvoju

Ako s navršenih 12 mjeseci dijete nije počelo da daje glasa od sebe, ne može se usredotoči da sa roditeljima zajedno gleda u pravcu neke igračke ili slikovnice, ne reagira na svoje ime i ne obraća pažnju na naredbe poput “dodaj mi bočicu” – treba mu pomoć.

Za psihologa dr Nirvanu Pištoljević, predavača na njujorškom sveučilištu Columbia, opisani simptomi su “crvene zastavice” – znaci preko kojih ne treba olako prijeći.

Ova mlada znanstvenica juče je u Beogradu održala predavanje “Podrška djeci najmlađeg uzrasta koja rastu s teškoćama, kroz praćenje razvoja i rane intervencije”, kome su prisustvovali brojni psiholozi, pedagozi i pedijatri.

Jedan od šest mališana u svijetu ima neki vid razvojnog poremećaja

Kako je istaknula, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, jedan od šest mališana u svijetu ima neki vid razvojnog poremećaja. Ona je upozorila da u zemljama u tranziciji, kao što je i Srbija, siromaštvo predstavlja dodatni rizik da se razvojni problemi djece ne uoče na vrijeme.

Očekujem nije opcija: čim kod svog djeteta primijete znakove zaostajanja u razvoju, roditelji trebaju potražiti stručnu pomoć. Problemi u motorici obično su prvi upozoravajući signali: ako dijete s devet mjeseci ne sjedi, ne igra se igračkama i ne puzi, potrebna je dodatna podrška.

Što je dijete starije, roditelji moraju pažljivije da ga “osluškuju” i prate, kako bi primijetili ukoliko zaostaje za vršnjacima.

Postoje djeca koja su zatvorena, povučena, ne istražuju okolinu ili ne pokušavaju ostvariti socijalni kontakt s bližnjima. Takvoj djeci potreban je psiholog koji se bavi ranim razvojem djece – naglašava dr Pištoljević, koja je u Srbiji u misiji Unicefa, čiji je cilj da iu našoj zemlji budu ojačane institucije i obučeni stručnjaci koji treba što ranije otkriti koja djeca imaju probleme u rastu i razvoju.

Unicef ​​želi osnažiti servise koji već postoje i koji najlakše vide prve zaostatke u razvoju. Pedijatri, uz najnovija saznanja u ovoj oblasti i procjene zastoja u razvoju, moći će da pomognu takvoj djeci da naknade kašnjenje za vršnjacima – objasnila je dr Nirvana Pištoljević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.