Test neutralizacije

Test neutralizacije
Test neutralizacije
Test neutralizacije
Test neutralizacije

Koristi se za detekciju specificnih neutralisucih antitjela ili za identifikaciju izolovanog virusa. Moze se izvoditi na kulturi celija, pilecem embrionu ili eksperimentalnim zivotinjama. Neutralisuca antitjela se vezuju za povrsinske antigene koji ucestvuju u pripajanju virusa na receptor osjetljive celije cime neutralisu infektivnost virusa.

Test se izvodi na slijedeci nacin:

Kada se test neutralizacije koristi za dokazivanje neutralisucih antitjela mijesaju se serijska razblazenja inaktivisanog ispitivanog seruma i konstantna kolicina poznatog virusa.

Kada se test neutralizacije koristi za identifikaciju izolovanog virusa uzimaju se jednake kolicine poznatog dijagnostickog seruma i mjesaju sa dvostrukim serijskim razrjedjenjima izolovanog virusa.

U inokulisanoj kulturi celija posmatra se CPE. Titar neutralisucih antitjela je najvece razblazenje seruma koje sprijecava CPE. Posto se u reakciji koriste dvostruka serijska razblazenja seruma ili izolovanog virusa, test je kvantitativan i njime se moze odrediti kolicina neutralicucih antitjela ili izolovanog virusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.