Nizak tlak smanjuje rizik od zatajenja srca

Nizak tlak
Nizak tlak

Petogodišnja studija koja je obuhvatila više od 9300 pacijenata s povišenim krvnim tlakom privedena je kraju nakon samo tri godine jer su znanstvenici već tada uočili jasne pozitivne učinke.

Istraživanje

Drastičnije snižavanje krvnog tlaka ispod preporučene granice od 140/90 dramatično smanjuje rizik od zatajenja srca i rizik od smrti kod osoba starijih od 50 godina, pokazalo je veliko američko istraživanje koje bi moglo dovesti do preporuka za promjene liječenja i zdravstvene prakse.

Podaci ukazuju na neke potencijalno zabrinjavajuće nuspojave za koje je potrebna daljnja analiza no smatraju da koristi nadmašuju rizike.

“Mislim da je ovo velika stvar”, rekao je dr Marc Pfeffer iz bostonske bolnice Brigham and Women’s Hospital o istraživanju čiji su rezultati predstavljeni na kongresu Američkog udruženja za bolesti srca (AHA) u Orlandu na Floridi.

On kaže da bi se slijedom tih rezultata trebale mijenjati preporuke za liječenje.

“Ukoliko se pojavi problem kod pojedinog pacijenta, uvijek se može odustati”.

Petogodišnja studija koja je obuhvatila više od 9300 pacijenata s povišenim krvnim tlakom privedena je kraju nakon samo tri godine jer su znanstvenici već tada uočili jasne pozitivne učinke značajnijeg snižavanja tlaka na smanjivanje mortaliteta i drugih faktora rizika.

Kod pacijenata koji su agresivnije liječeni odnosno drastičnije im je snižavan tlak slučajevi zatajenja srca smanjeni su za 38 posto, a smrtnost od zatajenja srca smanjena je 43 posto, kažu znanstvenici. Smanjivanje tlaka na manje od 120mmHg smanjilo je zajednički rizik od srčanih i moždanih udara i zatajenja srca za trećinu, a rizik od smrti za gotovo četvrtinu.

Uočeno je da skupina s intenzivnijim liječenjem imala 1-2 posto više nuspojava među kojima su hipotenzija, nesvjestice, elektrolitski poremećaji te oštećenja ili zatajenja bubreg, a znanstvenici su utvrdili i da pacijenti stariji od 75 godina nisu imali više problema kad su bili podvrgnuti agresivnijem liječenju povišenog krvnog tlaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.