Tumori centralnog nervnog sistema

Tumori centralnog nervnog sistema
Tumori centralnog nervnog sistema

Tumori centralnog nervnog sistema (CNS) često mogu da imitiraju druge bolesti CNS-a, kao što su vaskularni inzulti ili upalni procesi CNS-a itd. Ovakav klinički tok često susrećemo kod osoba u trećem životnom dobu. Tumori koji u toku svog rasta dovode do formiranja novih (patoloških) krvnih sudova često imaju nagli početak, ali dobro reaguju na kortikosteroidnu terapiju.

Najčešći tumori mozga

Gliomi

Gliomi (tumori potpornih ćelija mozga–glija ćelija).

Astrocitomi

Astrocitomi su najčešći tumori mozga. To su spororastući cistični tumori u velikom mozgu kod odraslih i malom mozgu kod djece. Češći su kod djece. Prosječno vrijeme preživljavanja je oko 6 godina. U inicijalnom stadiju bolesti često se javljaju žarišni i generalizovani epileptični napadi.

Oligodendrogliomi

Benigniji su od atrocitoma. Često su dijelom kalcifikovani pa se mogu uočiti i na običnom rendgenskom snimku glave. Rast im je polagan, a često krvare pa mogu ličiti i na moždani udar.

Meduloblastomi

Veoma su maligni i česti tumori koji se susreću češće u dječijoj i mlađoj životnoj dobi. Pretežno su lokalizovani u stražnjoj lobanjskoj jami, obično u srednjem dijelu malog mozga sa širenjem prema četvrtoj moždanoj komori. Klinički se ispoljavaju brzim, progresivnim simptomima povećanog intrakranijalnog pritiska uz nesigurnost pri hodu i stajanju. Bez obzira na hirurško liječenje i kemoterapiju, vrlo često se povrate (recidiviraju).

Glioblastomi

Glioblastomi su najčešći maligni tumori velikog mozga, a najčešće se susreću kod ljudi srednje životne dobi. Brzo se šire preko žuljevitog tijela i na drugu hemisveru mozga, te liče na leptira. Vrijeme preživljavanja je veoma malo, najduže do dvije godine. Iradijacija i citostatska terapija ne pridonose posebno prognozi.

Meningeomi

Ovi tumori su dobro ograničeni benigni tumori, pričvršćeni za duru mater. Rastu polagano, potiskujući okolno tkivo. Lako se prepoznaju na CT snimku mozga kao ograničeno povećanje gustoće posebno uz primjenu kontrasta. Kada su kalcifikovani uočavaju se i na RTG snimku glave. Liječenje je hirurško i  radioterapija.

Tumori hipofize

Ovi tumori obično dovode do erozije i proširenja turskog sedla. Glavni simptom je glavobolja, ali ,obzirom na blizinu vidnog živca, često se javljaju i ispadi u vidnom polju. Osim neuroloških simptoma, javljaju se i endokrinološki simptomi (gigantizam, akromegalija itd.). Precizna dijagnoza se postavlja na osnovu CT i NMR snimaka.

Metastaze

Metastaze predstavljaju sekundarne depozite primarnih malignih tumora. Najčešće metastaze u mozgu susrećemo kod karcinoma bronha, dojke, bubrega, prostate i melanoma. Najčešće metastaze nalazimo u velikom i malom mozgu, a rjeđe u moždanom stablu. Često su klinički simptomi koje izazivaju  metastaze prisutni prije znakova i simptoma primarnog tumora.

Dijagnoza tumora mozga

Kada se na osnovu anamneze i kliničkog pregleda posumnja na intrakranijalni tumor, rade se sljedeće pretrage: nativni RTG snimak lobanje, pregled očnog dna, EEG, CT i NMR snimanje.

Liječenje tumora mozga

Liječenje tumora mozga je hirurško, radioterapija, kemoterapija (u posljednje vrijeme sve češće), te simptomatska terapija (antiepileptici, analgetici, antiedematozna terapija steroidima itd.).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.