Prehrana u trudnoći i gojaznost

Trudnoća
Trudnoća

Prehrana u trudnoći i kasnija gojaznost djeteta tokom  života su genetski povezani, promjenom funkcije gena, utvrdili su naučnici za medicinska istraživanja.

Međunarodna studija, objavljena na Sveučilištu u Southamptonu, a koja uključuje Vijeće za medicinska istraživanja, pokazala je prvi put da tokom trudnoće, može doći do promijene funkcije DNK ploda. Proces nazvan “epigenetske promjene” može dovesti gojaznosti. Studija je pokazala da težina majke i ploda pri rođenju nemaju uticaj na gojaznost koja je uzrokovana epigenetskim promjenama.

Istraživački tim je pratio epigenetske promjene u gotovo tristo djece pri rođenju i pokazao da može predviditi stupen pretilosti koja se najčešće ispoljava između  šeste i devete godine.

Ova studija pokazuje da mjere za sprečavanje dječje pretilosti  bi trebala biti usmjerena na poboljšanje majčine prehrane i razvoja ploda u trudnoći. Nova saznanja o epigenetskim mjerenjima može se pokazati korisnim u praćenju zdravstvenog stanja djeteta.

Studija je potvrdila da životni faktori u embrionalno-fetalnom razdoblju imaju veliki uticaj na kasnije zdravstveno stanje pojedinca.

Studija ja usmjerena na riješavanje glavnih bolesti kao što su koronarna bolest srca, moždani udar, hipertenzija, dijabetes tipa 2 i osteoporoze za koje se predpostavlja da su uzrokovane promjenom funkcije DNK tokom trudnoće.

Rezultati istraživanja bit će objavljeni u Engleskom časopisu  “Diabetes” 26. aprila 2011 godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.