Epididimitis

Epididimitis
Epididimitis
Epididimitis
Epididimitis

Definicija:

Epididimitis je upala epididimisa tj konvoluta sjemenih kanalića.

Etiopatogeneza:

Nastaje pretežno kontinuiranim širenjem infekta iz uretre, osobito nakon transuretralnih zahvata, kateterizacije i sondiranja. Uzrokuju ga bakterije iz urina i ejakulata. U mladih muškaraca najčešći uzročnici su Chlamydia trachomatis, gonokok, a u starijih Escherichia coli i ostali uzročnici infekcija mokraćnog sistema.

Klinička slika:

Najčešće oboljenje u skrotumu odraslog muškarca. Praktički ne postoji kod djece. Akutna upala epididimisa manifestira se otokom, boli i povišenom temperaturom.

Klinički razlikujemo akutni i hronični epididimitis.

Akutni epididimitis ima za posljedicu pad broja i pokretljivosti spermija te stvaranje antitijela na vlastite spermije.

Kod hroničnog epididimitisa nalazimo pad koncentracije L-karnitina, alfa-glukozidaze što negativno utječe na fertilitet ejakulata. Zbog oštećenja hematotestikularne barijere dolazi do imunosnkog odgovora te razvoja imobilizirajućih ili citotoksičnih antitijela na vlastite spermije. Najteža posljedica hroničnog epididimitisa je opstrukcija na repu epididimisa. Ako je jednostrana, posljedica je oligoastenospermija, a ako je obostrana, azoospermija.

Dijagnoza:

  • klinički pegled
  • UZ
  • CT

Liječenje:

  • antibiotsko
  • hirurško (epididimotomija) incizija tunike albugineje epididimisa, izvodi se kod akutnog epididimitisa, postiže se promptni prestanak boli, otoka i povišene temperature
  • Uklanjanje opstrukcije na repu epididimisa moguće je mikrohirurškim zahvatom – epididimovazostomijom. Uspjeh u uspostavljanju prohodnosti je 50 do 70% slučajeva bilo da se radi latero-lateralna ili termino-terminalna anastomoza sjemenovoda i korpusa epididimisa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.