U apotekama lijekovi od ekstrakta marihuane

Ekstrakt marihuane
Ekstrakt marihuane

U slovenackim apotekama od januara ce legalno moci da se nabave hemijski preparati koji sadrže ekstrakt marihuane, kanabinoidi, a koji su do sada bili zabranjeni. Dozvolu za uvoz tetrahidrokanabinoida (THC) dobila je firma “Lenis” koja se bavi uvozom neregistrovanih ljekova, a osigurala je nabavke iz Njemacke, objavili su  slovenacki mediji.

Od januara će lijekovi napravljeni od te supstance moci da se dobiju u apotekama, ali ce pacijenti kojima takvi preparati olakšavaju simptome nekih teških bolesti morati da ih plaćaju.

Bivša slovenacka vlada Alenke Bratušek izdala je sredinom ove godine novu uredbu o listi zabranjenih droga iz koje je izostavljen THC, pa je uvršten medu droge čiji su promet i korištenje dopušteni u medicini, veterini i za pedagoške i naučno-istraživačke namjene.

Promjenom uredbe omogućena je i legalna kupovina do sada zabranjenih preparata koji sadrže ekstrakt indijske konoplje, u prvom redu ulja hašiša, koje je do sada moglo da se nabavi samo na ilegalnom tržištu.

Lijekovi od ekstrakta konoplje trenutno u Sloveniji još nisu registrovani i pripremat će se u apotekama, a uvoznik kanabinoida tvrdi da će biti jeftiniji od sličnih preparata koji se mogu dobiti u apotekama u Austriji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.