Svakodnevna fizička aktiv­nost

Vježbanje zimi
Vježbanje zimi

Svakodnevna fizička aktiv­nost od velike je važnosti čak i kada je napolju hladno i kada je, moramo priznati, teško pronaći motiv za izlazak iz kuće, a kamo­li za trčanje ili brzu šetnju. Mi vam donosimo više nego dobre razloge zašto biste trebali vježbati napolju, čak i zimi.

Najlakše je naći izgovor, pra­vi izazov je ostati motiviran i re­dovno odlaziti na trčanje čak i kada je napolju hladno. Sigurni smo da će vam razlozi zbog kojih biste trebali vježbati olakašati dapronađete motivaciju.

Vježbanje zimi je efektivnije

Ako trčite, hodate ili vozite bicikl kada je napolju hladno, tijelo treba uložiti poseban na­por da bi se zagrijalo i na taj način sagorijevate mnogo više kalorija nego kada trčite u topli­jim uvjetima. Obavezno obucite nekoliko slojeva lagane odjeće koja će vas utopliti, ali vam neće predstavljati teret.

Pomaže kod zimske depre­sije

Naučno je dokazano da, ukoliko provodite više vremena napolju, manje su šanse da će vas uhvatiti zimska depresija i bit ćete bolje raspoloženi. Posebno se preporučuje onima koji su skloni depresivnim stanjima i koji su ranije patili od sezonskih depresija.

Zimsko sunce

Čim se pojavi zimsko sun­ce, odmah izađite napolje po dnevnu dozu vitamina D, ali i za podizanje nivoa serotonina.

Štiti od prehlade i gripe

Prehlada i gripa sigurno će vas prije uhvatiti ako previše vremena provodite u zatvore­nim prostorijama umjesto na­polju. Provodite više vremena na svježem zimskom zraku zajed­no s djecom iz dva bitna razloga. Prvi je što vrijeme provedeno napolju tokom zime smanjuje rizik od prehlade i gripe, a drugi je što je naučno dokazano da fi­zička aktivnost zimi jača imuni­tet.

Jači mišići

Kada vježbate napolju tokom zi­me, možete naići narazneprepreke koje će utjecati na vašu ravnotežu i pojačati intenzi­tet vježbanja. Tu su klizave staze, rupe u snijegu itd. Za klince, sjajna zimska vježba mogu biti grudvanje, sankanje i penjanje po snježnim brego­vima.

Bolji san

Sivo i hladno zimsko vrijeme može utjecati i na kvalitei sna, a u tome će vam sigurno pomoći redovna vježba. Vježbanje će vam omgućiti i višak energije da lakše pregurate tmurne dane na poslu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.