Rano otkrivanje promjena na materici


Na samom početku, promene u ćelijama pokazuju tendenciju odstupanja u izgledu, veličini, pravilnosti oblika, kondenzaciji hromatina, sklonosti ka bojenju, u odnosu nukleoprotoplazmatičnog indeksa, veličini i pravilnosti jedara, broju mitoza.
Početne promene u ćelijama sa slabim poremećajem stratifikacije i bez zahvatanja epitela u celini, nazivaju se displazijom i u lakšim oblicima mogu biti reverzibilne, dok u odmaklijim formama postaju ireverzibilne.
Prelaze najpre u preinvazivni stadijum, da bi posle nekoliko godina, pošto maligni proces probije bazalnu membranu, dospele u stadijum invazivnog karcinoma grlića ili tela materice, zavisno od lokalizacije. Još i tada, u ranoj početnoj fazi invazije, takozvanoj mikroinvaziji, nema vidljivih znakova i simptoma bolesti. Tada se bolest, koja je još u pretkliničkom stadijumu, otkriva slučajno.

Danas se, da bi se karcinom grlića ili tela materice otkrio u ranom pretkliničkom stadijumu, svaka žena, osim ginekološki, pregleda i pomoću kolposkopa, a takode od nje se uzima vaginalni i cervikalni bris, iz koga se na staklenoj pločici načini razmaz, koji se fiksira i boji po metodi papanikolau i u kome se pomoću mikroskopa traže ćelije sa malignim karakteristikama.
U slučaju pozitivnog kolposkopskog nalaza pregleda sekreta, pre preduzimanja bilo kakve ozbiljnije terapije, dijagnoza se mora potvrditi mikroskopskim pregledom isječka.
Za postavljanje rane dijagnoze raka genitalnih organa žene, a prvenstveno raka materice treba tako organizovati ginekološku službu da se sve žene u generativnom periodu, a naročito u vreme i posle klimakterijuma, povremeno, bar jednom godišnje, a po potrebi i češće, podvrgnu kontrolnom ginekološkom pregledu.
 Početi razgledanjem grlića materice i sluznice vagine pomoću ekartera i
 uzimanjem vaginalnog sekreta za određivanje stepena čistoće i pregleda po metodi papanikolau.
 Uvesti i rutinski kolposkopski pregled. Kolposkopske preglede i preglede cervikalnog sekreta uzetog iz kanala grlića materice i zadnjeg svoda vagine treba vršiti i kod žena kod kojih se na grliću makroskopski ne vide nikakve ili se nadu samo neznatne promene, a utoliko pre kod žena kod kojih postoje značajnije promene, kao što su: eritroplakija (crvenkasta površina oko spoljnjeg ušća grlića), leukoplakija (bela poljana sluznici vaginalnc porcije) i Nabotova jajašca (ovula Nabothi).
 Ciljana biopsija u sumnjivim slučajevima – Pri šilerovoj probi sumnjivo mesto izgledaće najsvetlije jer se zbog odsustva glikogena njegovim ćelijama neće pod dejstvom joda obojiti tamnomrkom bojom, a pri kolposkopiji epitel sumnjivog mesta pokazuje znake atipije.
 Zato i kad je sluznica grlića prema vagini bez promene i bez biopsije. u svim sumnjivim slučajevima treba izvršiti eksplorativnu kiretažu endocerviksa.- zbog mogućnosti postojanja endocervikalnog karcinoma.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.